Att tänka på inför billån

En ny eller begagnad bil är ett måste för majoriteten av befolkningen. Bilen är ett enkelt sätt att ta sig fram vart man vill, obunden till busstidstabeller och tågtider. Men det är inte alltid man kan betala för sin bil med kontanta pengar då bilar kan kosta allt från någon tusenlapp till otroliga summor som överstiger miljonbelopp. Ett billån avgörs ofta efter den bil och det lånesätt man väljer. Nästan alltid utgör bilen säkerheten för lånet, vilket innebär att man måste lämna kompletterande information om bilen till billånebanken eller billåneinstitutet. Underlaget avgör ofta om man får billånet beviljat eller inte.

Vad krävs för att få billån
Alla banker och finansinstitut har grundkrav och regler för sina privatlån, och billån är inte undantagna. Ålder, inkomst och betalningsanmärkningar kan avgöra flera faktorer för billån. Det är sällan bankerna nekar billån, men de kan ställa krav om det finns osäkerhetsfaktorer. Det är inte ovanligt att unga som ansöker om billån får frågan om borgenärer, d.v.s. att någon annan ställer sig som ansvarig till billånet om något negativt inträffar, t.ex. att man blir arbetslös. Flera billånebanker och billåneinstitut har många kryss som man kan bocka för och öka sin trygghet om något oförutsett skulle inträffa. Förlorar man jobbet tar bankerna hänsyn till det och ger amorteringsfria månader för billånet under tiden man är arbetslös. Viktigt att tänka på är dock att lånet har ränta och betalar man inte räntan så läggs den på det lånade beloppet, oavsett om man amorterar eller inte. Detta gör att billånet kan växa och man kan hamna i en situation där man har högre lån än vad det var i första början.

Bilen man köper brukar vara säkerheten för billånet och avgör lånets form. Amorteringstiden och räntan avgörs ofta efter åldern på bilen, och även efter hos vem man köpt sin bil. Gör man sitt bilköp hos auktoriserad bilfirma eller genom privatperson så kommer det att spela stor roll vid billånet.

Vem står för billånet
Oftast får man låna 80% av köpskillingen för bilen. Resterande 20% bör man erlägga själv som kontantinsats. Köper man bil hos bilfirma så kan en inbytesbil fungera som kontantinsats för billånet. Köper man bil hos bilfirma men saknar inbytesbil eller kontantinsats så brukar det oftast lösa sig ändå. Seriösa bilfirmor har alltid samarbete med en billånebank eller billåneinstitut och erbjuder billån även om andra banker nekat. De vill sälja sina bilar och ger lite fler möjligheter för billånetagarna än vad seriösa storbanker ger. Viktigt att veta är att oavsett hur enkelt ett billån är, så ställs det oftast säkerhet om något skulle inträffa. Billånet är alltid säkrat oavsett om det går genom bilfirma eller bank. Bilfirmorna tar inte på sig något ansvar för billånet utan låter oftast sin samarbetsparter stå för all hantering vad gäller billånet. Om något krånglar så vänder man sig inte till bilfirman utan det gör man till billåneföretaget.

Billån vid privatbilköp
Har man rätt förutsättningar för ett billån så får man väldigt bra villkor oavsett om man väljer att låna genom bilfirmans bank eller något annat låneinstitut. Det som kan försämra villkoren är om man köper sin bil privat eller genom direktimport. Underlaget för säkerheten hos banken blir genast annorlunda än vid bilfirmeköp. Detta kan sätta käppar i hjulen för många genom att lånet blir ej beviljat eller erbjuds med dyr ränta och hög amortering.
Det finns många anledningar till detta, men hur man än vrider och vänder, så kvarstår faktumet. Det är sämre att få ett billån om man köper genom privatperson eller direktimport än om man köper genom bilfirma.

Ett lyckat billån
Om man inte har allt för bråttom och är alldeles för stressad vid köpet av sin drömbil, då kan man se över vilka förutsättningar man har för att få ett bra billån. Genom bra planering och förarbete så kan man se till att få en bra ränta och villkor oavsett om det är billån för privatköp eller bilfirmeköp. Många fack har något som kallas för medlemslån och gör att man kan låna upp till 200 000 sek för billån oavsett om det är bil genom privatperson eller bilfirma. Flera försäkringsfirmor har även bankverksamhet och tecknar man hela paketet hos samma bolag, då kan man få en konkurrenskraftig totalkostnad för både billån och bilförsäkring. Bra förarbete resulterar i en bra totalupplevelse för drömbilen.

Skribent:

Denna skribent har skrivit 1 artiklar. Mer information om skribenten kommer snart.

Fler artiklar av ‘Bank & Ekonomi’